Förnyelsebart i fokus när FSCN‑professor bidrar på Europakonferens

Ons 22 maj 2024 09:01

Hur kan vi ersätta petroleumbaserade material med förnyelsebar råvara? Det är fokus i professor Magnus Norgrens föredrag vid den europeiska konferensen RRB 2024 som samlar internationella experter och forskare kring ämnet bioraffinaderi och tillverkning av förnyelsebara råvaror och produkter.

Image not found

Under sitt föredrag kommer Magnus Norgren, professor i kemiteknik och verksam vid Mittuniversitetets forskningscenter FSCN, att presentera den forskning som pågår vid centret. FSCN samarbetar med företag inom massaindustrin, men även med mindre företag som vill konvertera sin tillverkning inom plastindustrin till cellulosaindustrin.

– Vi behöver förmedla kunskap om den forskning och utveckling som pågår i den här delen av Europa. Jag kommer att berätta om hur vi i vår forskning sätter cellulosan i centrum för att kunna gå från petroleumbaserade produkter till mer hållbara alternativ, säger Magnus Norgren.

Ny forskning om koldioxidinlagring

I sitt föredrag kommer Magnus Norgren också att presentera en av de nyare upptäckterna kring så kallad cellulosamineralisering. Man befinner sig i ett tidigt skede, men har upptäckt att koldioxid tillsammans med kalk och cellulosabaserade polymerer, kan skapa ett material som skulle kunna vara användbart vid till exempel byggnationer. I förlängningen skulle det kunna innebära att koldioxid som fångas in med så kallad CCUS-teknik (Carbon Capture, Utilisation and Storage) kan lagras in i ett material som också gör samhällsnytta.

– Det är fortfarande bara på experimentstadiet, men vi ser att cellulosabaserade polymerer i kombination med koldioxid har stor potential när det handlar om att skapa miljömässigt hållbara material, konstaterar Magnus Norgren.

Experimenten i laboratoriemiljö fortsätter. Den stora frågan vid den här typen av utveckling är om man kan få fram ett material som är miljömässigt hållbart och tillräckligt konkurrenskraftigt när det gäller priset, konstaterar Magnus Norgren.

Förutom att få tillgång till det senaste inom forskningen inom bioraffinaderi och tillverkning av förnyelsebara råvaror är RRB 2024-konferensen också en möjlighet att knyta kontakter och inleda samarbeten.

– Vi har en lång tradition av innovation och utveckling inom området i vår region. Det vill jag visa upp i det här sammanhanget så att vi väcker intresse för partnerskap som innebär att vi med andra aktörer i framkant kan skapa hållbara råvaror och produkter, säger Magnus Norgren.



Sidan uppdaterades 2024-05-22