Från kemiteknik till triboelektrisk forskning
Erfan Jafarpour tog sin kandidatexamen i kemiteknik vid Hamedan University 2015. I de fortsatta studierna fokuserade han på vattenrening. Han är nu doktorand vid Mittuniversitetet och forskar om potentialen hos regenererad cellulosa och hur den kan användas i triboelektriska generatorer.
Berätta om din bakgrund och vad du fokuserade på innan du började på Mittuniversitetet!
Jag föddes i Hamedan, en av de historiska och vackra städerna i Iran. År 2015 tog jag en kandidatexamen i kemiteknik från mitt hemstadsuniversitet, Hamedan University of Technology. Kemiingenjörernas förmåga att ta itu med och lösa många miljöfrågor inspirerade mig att fortsätta inom mitt område på jakt efter lösningar på globala miljöproblem. Detta ledde mig till Sharif University of Technology, ett av de mest prestigefyllda tekniska universiteten i Iran.
När jag tog examen 2019 var jag inriktad på att börja doktorera utomlands. Men den globala Corona-pandemin hindrade mina planer tillfälligt. Så jag fortsatte som forskare och labbspecialist vid Center of Nanoscience and Nanotechnology vid Sharif University. Med tanke på vattenbristkrisen i mitt land fokuserade min forskning främst på vattenrening. Efter en fyra år lång ovärderlig erfarenhet där, är jag nu här för att fortsätta min väg som doktorand.
Vad fick dig att välja att doktorera vid Mittuniversitetet?
Jag följde aktivt utlysningar av doktorandtjänster när jag stötte på en annons om att utöka användningen av cellulosa i triboelektriska nanogeneratorer. Jag tyckte att det här ämnet var intressant. Efter att ha träffat projekthandledarna var jag säker på att både ämnet och forskargruppen var helt i linje med mina intressen och det jag känner engagmang för.
Vad handlar dina forskarstudier om?
Min projekttitel är "Molekylärt designade cellulosamaterial för triboelektriska tillämpningar". Triboelektriska nanogeneratorer (TENG) introducerades 2012 som en ny lösning för självförsörjande och hållbara enheter. Mitt mål är att utforska den inneboende potentialen hos regenererad cellulosa och vidareutveckla den för användning i triboelektriska generatorer (TENG).
Vad tycker du om Mittuniversitetet och Sundsvall? Är det som du förväntade dig?
Mittuniversitetet är ett relativt ungt universitet, men har tagit stora steg mot att etablera sig som ett internationellt universitet. De resurser och det stöd som finns tillgängligt för doktorander här gör att jag kan fokusera på min forskning på ett effektivt sätt. Jag har upplevt att mina handledare och forskargruppsmedlemmar är kunniga, vänliga och stödjande. Campus i Sundsvall är vackert med utsikt över hav, skog och berg. Det är en lugn stad, perfekt för alla som vill söka sig till naturen för att ladda batterierna. Sundsvalls invånare har varit varma och välkomnande, vilket gör det till en underbar plats att bo och studera.
Kontakt
