Om FSCN
FSCN Forskningscentrum är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum vid Mittuniversitetet. Vår forskning utvecklas i nära samarbete med den svenska skogsindustrin och med andra aktörer inom material-, kemi-, transport- och energisektorn.
Idag arbetar 8 professorer, 15 doktorander och totalt närmare 70 forskare hos oss. Verksamheten bedrivs i huvudsak vid Mittuniversitetets campus Sundsvall och forskningsmiljön ligger i framkant med ett flertal välutrustade laboratorium. Bland annat ett avancerat material- och innovationslaboratorium som heter MILAB, där näringslivet också kan nyttja utrustningen.
Vår forskning
Vi har delat in vår forskning i två temaområden; Biomaterial och Avancerade material och Processer
Biomaterial
Vi arbetar aktivt för att stödja utvecklingen av material och tillverkningsprocesser baserade på vedråvara. Till exempel förbättrar vi egenskaper, funktion och hållbarhet hos pappers- och fibermaterial och utvecklar cellulosabaserade material med nya spännande användningsområden.
Avancerade material och Processer
Vi bedriver också forskning kring hur vi kan skörda och lagra energi. Exempelvis genom att bestryka papper med nya funktionella ytor så kan det användas inom helt nya områden, till exempel i batterier. Det skapar riktigt billiga och miljövänliga energilösningar som vi kan komma att ha stor nytta av i framtiden.
Mål och vision
Vårt mål är att öka resurshushållningen och minska energiförbrukning och miljöpåverkan från industriella processer. Vår forskning bidrar till utvecklingen av cirkularitet i de industriella ekosystemen.
FSCNs historia
I Mittuniversitetets region finns massor av skog. Därför ansågs det logiskt att navet i skogsindustriell forskning skulle ligga just här. Myat Htun, som då var docent i pappersteknik från KTH, fick i uppdrag att starta upp en skogsindustriell forskningsverksamhet vid dåvarande Mitthögskolan. Forskningscentret grundades 1999 och fick namnet FSCN, Fibre Science and Communication Network. Under åren som gått har kommunikationsforskningen fasats ut medan forskning kring energilagring blivit en betydande del av centret.
Kontakt
