Funktionell grön infrastruktur i boreala skogslandskap – betydelsen av fragmentering i tid och rum för vedlevande svampar
Inte bara det enskilda beståndet, skogen, är viktig utan även var i det fragmenterade landskapet den förekommer. Finns det närhet till andra livsmiljöer med livskraftiga populationer är chansen större att arter kan finnas kvar i landskapet
Projektet syftar till att stödja planering av grön infrastruktur och söker besvara följande frågor; i) Påverkas förekomsten av vedlevande svampar (indikatorer på biodiversitet) i fragmenterade naturskogar av den tidsmässiga och rumsliga historien i det omgivande landskapets skogar? ii) Kan arters känslighet för fragmentering förstås utifrån en analys av arternas egenskaper? iii) Vilken kunskapsbas finns om betydelsen av rumsliga och tidsmässiga mönster i skogslandskapet för artbevarande?
Genom att kombinera heltäckande data över kontinuitetsskogar och nationellt marktäckedata (skogstyper) är det nu möjligt att identifiera naturskogar (Nyckelbiotoper) i landskap med olika nivåer av konnektivitet i tid och rum. Inom dessa områden kommer vi att analysera förekomsten av vedlevande svampar genom fruktkroppsinventering och genom att använda molekylära metoder för att identifiera rödlistade arter som förekommer som mycel i veden.
Vi kommer att kombinera våra empiriska data med en Systematisk sammanställning av liknandestudier och publicera avnämarrapporter som sammanfattar våra resultat. Projektet kommer därmed att bidra till kunskapsuppbyggnad viktig för rumslig prioritering av områdesskydd och naturvårdande skötsel.
Fakta
Projektperiod
210101-241231
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Forskargrupper
Projektledare

Projektmedlemmar



