Quizar på matematikkurser för ökad genomströmning
Detta projekt syftar till att bidra med kunskap om hur genomströmning på ingenjörsprogrammens matematikkurser kan förbättras. Just genomströmningen på matematikkurserna är ett problem som diskuteras återkommande.
Bakgrund
Man vet sedan tidigare att studenters inställning till universitetsstudier och olika studiestrategier har påverkan på hur de lyckas i matematikkurser. Ett fokus på att imitera och memorera lösningar till uppgifter i t.ex. matematikböcker har en negativ påverkan på elevernas framgång, medan ett fokus på förståelse har en positiv påverkan. Vidare har man sett att ett fokus på regelbundet lärande påverkar slutresultaten positiv på. I motsats till att bara ”plugga inför tentan”. Särskilt regelbundet lärande genom användning av exempelvis inlämningsuppgifter och quizar har visat sig förbättra matematikprestationerna. Speciellt quizar har i vissa fall visat sig ha en större påverkan än inlämningsuppgifter på studenters slutresultat på matematikkurser. Resultaten visade även att studenter upplevde quizar som positivt för lärande.
Sammanfattningsvis kan man se att för att öka studenternas möjligheter att lyckas på matematikkurser, och på så sätt öka genomströmningen, verkar det viktigt att etablera en vana bland studenterna att kontinuerligt arbeta med det matematiska innehållet under kursens gång, samt att få dem att inte fokusera på att bara imitera färdiga lösningar, utan även på att förstå matematiken. Hur man kan hjälpa studenter att utveckla denna vana och ägna sig åt ett kontinuerligt lärande, gärna med fokus på att förstå innehållet, är inte självklart.
Studiedesign
Utifrån tidigare forskningsresultat är det önskvärt att pröva sätt att inkludera aktiviteter i matematikkurser som kan bidra till att studenter ägnar sig åt kontinuerligt lärande under kurserna. Ett sätt att göra detta är att till exempel erbjuda regelbundna studieaktiviteter. Utifrån forskningsresultat ovan kan detta vara veckovisa quizar. För att få studenter att vilja genomföra quizarna behövs enligt tidigare studier någon form av incitament i form av t.ex. bonuspoäng inför tentan.
Utfall av denna insats undersöks genom att jämföra resultat mellan de som genomför quizarna och de som inte gör det. Här får man då kontrollera för eventuella skillnader mellan grupperna i kunskapsnivåer, vilket görs utifrån på tidigare obligatorisk matematikkurs. Vidare planeras att jämföra kursresultat med förra årets kursresultat. Även studenternas upplevelse och inställning till quizarna och deras roll är viktigt att fånga. Samt lärares upplevelser av de prövade insatserna är väsentliga att fånga för att kunna avgöra hållbarheten, d.v.s. vad som krävs för att insatserna ska vara praktiskt genomförbara utifrån ett långsiktigt perspektiv.
Fakta
Projektperiod
240101-241231
Institutioner/avdelningar
Projektledare

Projektmedlemmar


