Accenter, dialekter och attityder
Hur bedömer vi personer som talar med utländsk accent eller regional dialekt? Och hur upplever de själva att tala med en sådan språklig variation? I det här projektet söker vi svar på dessa frågor.
Att tala med en utländsk accent eller regional dialekt kan fungera som en markör för att en person är "annorlunda", vilket påverkar hur hen uppfattas av omgivningen. Vi tenderar nämligen att kategorisera andra i sociala grupper, vilket kan leda till fördomar och negativa attityder mot individer som uppfattas som tillhörande en "utanförgrupp".
Forskning har visat att talare med olika accenter eller dialekter ofta möts av både positiva och negativa attityder. De negativa attityderna kan leda till diskriminering, vilket i sin tur påverkar individens sociala integration och välmående. Trots denna kunskap är forskningen om attityder mot talare med utländska accenter och regionala dialekter samt deras egna upplevelser fortfarande begränsad i Sverige.
I vårt projekt undersöker vi dessa frågor från två perspektiv: från lyssnarens perspektiv, och från talarens perspektiv.
Fakta
Projektperiod
221001-291231
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Forskargrupper
Projektledare

Projektmedlemmar

