Matematiska problem för en berikad och differentierad undervisning
Detta projekt syftar till att klargöra hur matematiska problem kan utformas för att stötta högpresterande elevers utveckling av de olika matematiska förmågorna som konstituerar matematisk kunskap.
Tidigare forskning har producerat olika egenskaper hos matematiska problem som kan fungera bra för elevers lärande. Men det saknas kunskap om hur dessa egenskaper utvecklar specifika matematiska förmågor, och då också hur olika matematiska problem kan bidra till högpresterande elevers kunskapsutveckling. Vårt projekt tillför detta.
Kartläggningar bland lärare visar också att det finns ett generellt behov av stöd till lärare hur man kan möta och utmana alla elever att utvecklas i relation till sin potential i matematik. Befintliga riktlinjer kring högpresterande elever är mer övergripande och organisatoriska. Vårt projekt tillför specifika ämnesdidaktiska principer som bidrar till utveckling och förbättring av planering av matematikundervisningen, speciellt för högpresterande elever.
Projektet utgår från en designforskningsmetodologi. Forskare och lärare arbetar tillsammans i iterativa cykler där matematiska problem skapas och testas med elever. Medverkande elever har identifierats som högpresterande och deltar i en matematikklubb på högstadiet. I projektet konstrueras design-principer för hur en specifik egenskap hos ett matematiskt problem kan bidra till att en elev ges möjlighet att utveckla en specifik matematisk förmåga.
Finansieras av Skolforskningsinstitutet, 2024-00077.
Fakta
Projektperiod
250101-281231
Institutioner/avdelningar
Forskargrupper
Projektledare

Projektmedlemmar


