Kick off för nytt forskningsprojekt om Augmented Telepresence Ny sida
Den första januari startade det nya forskningsprojektet ”Quality of Experience for Augmented Telepresence” på Mittuniversitetet. Den 6-7 februari var det kickoff för projektet och då samlades alla samarbetspartners på Mittuniversitetet i Sundsvall. Under dessa dagar fick de lära känna varandras verksamheter lite bättre och sätta planen för det nya samarbetet.
Målet med forskningsprojektet är att hitta en metod för att mäta hur en användare upplever kvaliteten i Augmented Telepresence, alltså de tekniska system som gör det möjligt att uppleva och påverka en omgivning på distans varvid ytterligare information också presenteras överlagrad videon. Man kan säga lite löst att det är Augmented Reality på distans. En av företagspartnerna i projektet är Alkit Communications som bland annat bygger videokommunikationssystem för fordonsindustrin och e-hälsa. De har tillexempel tagit fram system som gör det möjligt att erbjuda strokepatienter rehabiliteringsstöd på distans.
- Området kommer att explodera, teknologin mognar och blir billigare, bandbredden ökar och klarar mer information, designen blir bättre och mer lättanvänd, det är bara kreativiteten som sätter gränsen. Vi vill med detta samarbete lära oss mer om grundteknologin kring 3D-video och Augmented Telepresence, säger Mathias Johanson på Alkit Communications.
HIAB som bland annat tillverkar kranar för skogsindustrin är ny samarbetspartner till Mittuniversitet inom just detta område. HIAB har tagit fram en teknik som gör det möjligt att styra lastbilskranar in ifrån förarhytten utan föraren behöver lämna den. En mängd olika sensorer och kameror samlar in data som behandlas och presenteras för användaren med hjälp VR-glasögon. HIAB är tidigt ute på marknaden med sin teknik och vill med hjälp av detta forskningssamarbete ta fram ett sätt för att kvalitetssäkra sina produkter och hitta fler användningsområden för tekniken. En möjlig vidareutveckling av det befintliga systemet är att kunna styra kranarna på distans.
Kjell Brunnström är adjungerad professor på Mittuniversitetet från Acreo vars roll är att skapa samarbeten mellan svensk industri och universitet. Kjell arbetar främst med visuell kvalitet där Augmentet Reality och Virtuell Reality ingår som en del och vill öka kompetensen för detta specifika område och hitta nya metoder för det.
- Tekniken för Augmented och Virtual Reality blir allt mer kommersiell och möjligheterna ökar inom området. När man utvecklar och tar tillvara utvecklingen tillsammans så blir det ett levande samarbete, säger Kjell Brunnström.
Tillsammans ska nu Alkit Communications, HIAB, Acreo och Mittuniversitetet ta fram ett prototypsystem där man kan utvärdera olika typer av system och tekniker för Augmented Telepresence. Under kickoff-mötet diskuterade företagen om de kan använda sig av HIABs kranar för att testa och verifiera olika tekniker.
- Vi hoppas på att hitta nya lösningar som vi kan implementera under projektets gång men det lär också dyka upp nya frågor längs vägen. Vi vill med detta samarbete ytterligare öka vår kompetens inom området. Konkurrenterna kommer ikapp och för att hålla försprånget så måste vi kompetensutveckla oss och utveckla nya applikationer, säger Magnus Petterson på HIAB.
Forskningsprojektet Quality of Experience for Augmented Telepresence pågår under två år och finansieras av KK-stiftelsen.
Mer information: www.miun.se/stc/QoEAT