– Livet i Jämtland är svårt att slå
Innehåll på sidan
– Livet i Jämtland är svårt att slå.
Jobbar som: Universitetslektor.
Kommer från: Manchester, Storbritannien.
Anställd sedan: Vikarierande lektor 2015, fast anställd 2019.
Berätta om din bakgrund!
– Jag kommer från Storbritannien, uppväxt i Manchester och sedan Gloucestershire, pluggat Physiology på Oxford University sedan doktorerad i Idrottsvetenskap (immunologi) på Bangor University i norra Wales.
Hur hamnade du här?
– Jag har hållit på med orientering nästan mitt hela liv och har genom detta besökt Sverige många gånger under åren för att tävla sommartid. Jag tyckte att det vore kul att bo ett tag utomlands och speciellt i Sverige eller Norden – så jag hade redan en idé att söka jobb i Sverige. En doktorand-kompis på Bangor University i Wales skickade annonsen om ett lektorsvikariat till mig under sista året av min doktorandtjänst. Hon trodde att det var något jag skulle vara intresserad av. Trots att man enligt annonsen ville rekrytera någon som pratade svenska, så sökte jag och fick tjänsten.
– Jag har alltid varit ett fan av vinteridrott trots att vi inte har mycket möjlighet till det i Storbritannien, så det var nästan en drömtjänst att få flytta hit till Jämtland och få chans att jobba inte bara inom Idrottsvetenskapliga programmet men också forska vid Nationellt Vintersportcentrum. Och att bo så nära till fjällen och få åka skidor hela säsongen!
Hur trivs du?
– Med närheten till fjällen, relativt låga levnadskostnader, härliga vintrar och långa, ljusa sommardagar är livet i Jämtland svårt att slå. Det är kanske därför jag har stannat här mycket längre än jag ursprungligen planerade. Efter 3,5 års vikariat sökte jag en fast tjänst och är nu anställd som universitetslektor.
Vad är det för skillnad mellan att jobba här och ett liknande jobb i Storbritannien?
– För det första är det en stor skillnad på antalet doktorander – att vara doktorand i Sverige är ett bra jobb i sig, med goda arbetsrättigheter som sjuklön och möjlighet till föräldraledighet, till exempel. I Storbritannien finns det många fler doktorander, och de får lägre lön under kortare tid än här i Sverige. Sedan har jag sett siffror där endast 10 procent av doktoranderna i Storbritannien fortsätter inom akademin och får en fast tjänst inom några år, så åren efter en doktorsexamen är mycket osäkra och konkurrensutsatta.
– När det kommer till min tjänst, gillar jag mycket att vi har så små klasstorlekar – jag känner alla mina studenter och deras styrkor, svårigheter och intressen. Det betyder också att det finns möjlighet för mer dialog och diskussion mellan läraren och studenterna. Jag tycker också att svenska studenter är ganska självständiga, jämfört med studenterna i Storbritannien som jagas av höga studieavgifter och mer vikt på slutbetyg för arbetsmarknaden.
– En tredje skillnad är vikten av byråkrati och positioner i rankningstabeller. Vid brittiska universitet handlar det mycket om att maximera positionen i rankningstabeller. Här i Sverige tror jag att jag som både lärare och forskare har större frihet när det gäller hur jag undervisar och forskar.
Vad är det bästa med Mittuniversitetet?
– Bra läge, små klasstorlekar, enastående specialiserade forskningscentra med goda länkar till lokala kommuner och företag.
Berätta om något med ditt arbete som du är extra stolt över.
– Jag är för närvarande programansvarig för vårt magisterprogram som jag verkligen är stolt över. Det är unikt genom att vi levererar en blandad online utbildning med campusmöten för att utbilda människor som vill coacha och stödja elitidrottare. Varje år tar vi in en mångfald av internationella studenter som var och en bidrar till att göra programmet så dynamiskt.
Men samtidigt är alla forskare kanske mest stolta över sin forskning, och jag tycker att vi på Vintersportcentrum är världsledande i att genomföra praktiknära idrottsforskning.
Hur kan du påverka samhället/utvecklingen/miljön genom ditt arbete?
– Mitt pågående samarbetsprojekt Aegis är ett exempel på multidisciplinärt arbete där vi siktar på att förbättra respiratorisk hälsa och eventuellt bidra till att förebygga förekomst av astma hos vinteridrottare. Det känns som ett bra exempel på hur jag ser att jag som forskare kan göra skillnad för en liten del av samhället.
Varför tycker du man ska söka jobb på Mittuniversitetet?
– Mittuniversitetet har en unik forskningsmiljö och utmärker sig med sitt arbete lokalt och globalt med problem som vi verkligen har verktyg och erfarenheter för att lösa. Östersund är dessutom en dynamisk och växande småstad med bra reseförbindelser och fantastisk livskvalitet.