Arbetsskada och tillbud
En medarbetare eller student som råkar ut för ett tillbud, en olycka eller upptäcker en säkerhetsrisk ska rapportera det via vårt incidentrapporteringssystem för arbetsmiljö (IA-systemet).
Tillbud är "oj" och olycka är "aj"
Ett tillbud är när något har inträffat som skulle ha kunnat leda till sjukdom eller olycksfall. En arbetsskada är olycksfall i arbetet, arbetssjukdom och färdolycksfall (resa till/från arbetet).
Arbetsskadeanmälan
Vi som arbetsgivare har en skyldighet att göra en arbetsskadeanmälan till Arbetsmiljöverket vid allvarliga tillbud eller arbetsskada och Försäkringskassan vid arbetsskada.
Anmälan till Arbetsmiljöverket
Enligt Arbetsmiljölagen ska anmälan göras till arbetsmiljöverket om händelse lett till;
- dödsfall
- allvarlig personskada
- skada som drabbat flera medarbetare/studenter samtidigt
- tillbud som kunde ha lett till allvarlig personskada
Denna anmälan görs av prefekt/chef i samråd med skyddsombud och den drabbade medarbetaren/studenten. Anmälan ska göras inom 24 timmar från händelsen och kan göras via IA alternativt i Arbetsmiljöverkets och Försäkringskassans gemensamma formulär för anmälan.
Läs mer om arbetsskadeanmälan och förtydligande kring vad som ska anmälas till Arbetsmiljöverket här.
Anmälan till Försäkringskassan
Prefekt/chef ska alltid göra en anmälan till Försäkringskassan vid arbetssjukdom eller om medarbetare/student skadar sig i arbetet alternativt under resan till eller från arbetet. Försäkringskassan avgör sedan om arbetsskada föreligger. Denna anmälan kan göras via IA alternativt i Arbetsmiljöverkets och Försäkringskassans gemensamma formulär för anmälan. Om anmälan görs via IA förs den rapporterade informationen över från IA till Försäkringskassans anmälningssida, per automatik.
Medarbetare/student kan därefter själva ansöka om ersättning från Försäkringskassan för arbetsskada. Detta görs av medarbetaren/studenten på Försäkringskassans hemsida.
Försäkringar
Arbetsskadeförsäkring för medarbetare
Trygghetsförsäkring via AFA
Mittuniversitetets medarbetare omfattas av Trygghetsförsäkring vid arbetsskada via AFA. Medarbetaren har själv ansvar för att anmäla sin skada till AFA, läs mer om anmälan här. Det finns möjlighet för prefekt/chef att tillsammans med medarbetaren skicka in en anmälan till AFA via IA-systemet. Rapporterad information från IA förs då över till anmälningssidan hos AFA per automatik.
Trygghetsförsäkringen kan ge ersättning om något av följande inträffar:
- olycksfall på arbetet
- hot, våld eller rån på arbetet
- olycksfall under färden till eller från arbetet
- arbetssjukdom som har godkänts av Försäkringskassan
- arbetssjukdom
- vid smittsam sjukdom
Läs mer om respektive händelse ovan på AFA försäkring.
Denna försäkring gäller inte för doktorander då de istället har personskadeförsäkring via Kammarkollegiet.
Personskadeförsäkring för studenter och doktorander
Studenter och doktorander som ej har en anställning på MIUN, omfattas av en personskadeförsäkring via Kammarkollegiet och påminner om medarbetarnas arbetsskadeförsäkring. Försäkringen gäller i Sverige under skoltid och under direkt färd mellan bostaden och universitetet. Anmälan om personskada för studenter och doktorander ska göras vid olycksfall, färdolycksfall samt vid sjukdom genom smitta.
Skadeanmälan fylls i och undertecknas av både den studerande och av prefekten på institutionen. Kopia på anmälan ska skickas till Registrator. Spara en kopia av anmälan för egen dokumentation.
Läs mer hos kammarkollegiet.
Utredning, åtgärd och uppföljning
Som arbetsgivare har vi en skyldighet att utreda, åtgärda och följa upp arbetsmiljöhändelser, utifrån AFS 2001:1 (Systematiskt arbetsmiljöarbete). Mittuniversitetet använder arbetsmiljösystemet IA som stöd i detta arbetet där utredning och föreslagna åtgärder dokumenteras och följs upp. Utredningar och åtgärder ska ske skyndsamt för att säkerställa att inte fler tillbud och olyckor inträffar.
Utredning av orsak till arbetsskada eller tillbud
Om en medarbetare eller student råkar ut för tillbud eller arbetsskada ska arbetsgivaren utreda orsakerna så att risker kan förebyggas. Utredningen görs av prefekt/chef i samverkan med skyddsombud och den drabbade medarbetaren/studenten. Om händelsen skett på våra gemensamma ytor kan det vara fastighetschef som genomför utredning av händelsen.
Åtgärd av orsaken till arbetsskada eller tillbud
När orsaken till händelsen har utretts är vi som arbetsgivare skyldiga att genomföra de åtgärder som behövs för det som inträffat inte ska hända igen. Beroende på vad som hänt och vart händelsen skett så kan det vara antingen prefekt/chef eller fastighetschef som genomför åtgärden. Skyddsombud informeras om åtgärd.
Uppföljning av åtgärd till arbetsskada eller tillbud
När åtgärder är genomförda är det viktigt att följa upp för att säkerställa att åtgärderna har givit önskad effekt. Ansvar för att händelsen följs upp är prefekt/chef alternativt fastighetschef beroende på vad som hänt och vart händelsen skett. Skyddsombud informeras om uppföljning.
Checklista över aktiviteter och ansvar vid tillbud och arbetsskada.