Länkar till olika stödresurser
Länkar till både lokala och nationella organisationer som finns som stöd vid situationer med våld i nära relationer.
Lokala stödresurser
Centrum mot våld
Centrum mot Våld i Jämtlands län är en samverkan mellan alla kommuner i Jämtlands län. En webbplats för barn, vuxna, professionella och myndighetspersoner som söker information om våld i nära relation.
Länk till sidan: https://centrummotvald.se/
Västernorrland mot våld
Samlingssida mot våld för Västernorrland. Sidan innehåller bland annat fler länkar till ytterligare resurssidor och telefonnummer till kommunernas lokala kvinnojourer.
Länk till sidan: https://vasternorrlandmotvald.se/
Studenthälsan
Studenthälsan kan vara ett första inledande stöd för studenter som är utsatta för våld i nära relation. På Studenthälsan finns kunskap om var den som är utsatt kan vända sig för att få ytterligare hjälp och stöd.
Mer information om studenthälsan hittar du på denna sida.
Företagshälsovården
Företagshälsovården kan vara ett första inledande stöd för medarbetare som är utsatta för våld i nära relation. De har kunskap om var den som är utsatt kan vända sig för att få yttterligare hjälp och stöd.
Mer information om företagshälsovården hittar du på denna sida.
Socialtjänsten i din kommun
Kan ge råd, stöd och skydd för de som utsätts för våld i nära relationer samt de som utövar våld. Tänk på att alla medarbetare kanske inte bor i den kommun där verksamheten finns. Kontaktuppgifter till Socialtjänsten finns respektive kommuns hemsida. Det finns också kontaktuppgifter till Socialtjänsten på sidorna för Centrum mot våld och Västernorrland mot våld.
Nationella stödresurser
Kvinnofridslinjen
Till Kvinnofridslinjen kan den som är utsatt för våld ringa dygnet runt. Även den som är anhörig, vän, kollega eller chef till någon som utsatt är också välkommen att ringa. Det är gratis att ringa och telefonsamtalet syns inte på telefonräkningen.
Telefon: 020-505050
www.kvinnofridslinjen.se
Polisen
Anmäl brott i nära relation, eller kontakta akut vid pågående våld. Polisens uppgift är att förhindra och ingripa mot brott. Polisen kan även sätta in åtgärder för att skydda den som riskerar att utsättas för hot och våld.
Telefon akut: 112
Telefon ej akut: 114 14
www.polisen.se
Hedersförtryck – nationella stödtelefonen
Kan ge råd och konsultation i situationer där barn och vuxna är eller riskerar att bli utsatta för hedersrelaterat förtryck, våld, barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning.
Telefon: 010-223 57 60
www.hedersfortryck.se
PrevenTell
PrevenTell är en nationell hjälplinje för den som upplever att sig tappat kontrollen över sin sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra sig själv eller andra illa.
Telefon: 020-66 77 88
http://preventell.se
Stödlinjen för män
Stödlinjen för män är en nationell stödtelefon för den som utsatts för hot och våld i nära relation eller sexuellt våld. Även närstående och yrkesverksamma är välkomna att ringa till linjen. Samtalet kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen.
Telefon: 020-80 80 80
www.stodlinjenforman.se
Stödlinjen för transpersoner
En stödlinje för vuxna transpersoner, inklusive icke-binära, som utsatts för våld i nära relation eller sexuella övergrepp. Samtalet kostar ingenting och du är anonym när du ringer.
www.stodlinjenfortranspersoner.se
Välj att sluta
Välj att sluta är en nationell telefonlinje för den som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende. Har kan du prata anonymt med en rådgivare som har stor erfarenhet av dessa frågor. Här får du stöd och råd, de kan även hjälpa dig vidare till behandling om du vill och behöver. Är du utsatt för våld eller har frågor om ilska, kontrollerande och våldsamt beteende är du också välkommen att ringa till oss.
Telefon: 020-555 666
www.valjattsluta.se