Nationell finansiering
Här finner du information samt länkar till några av de vanligaste nationella forskningsfinansiärerna.
Energimyndigheten
Energimyndigheten finansierar forskning som ska bygga upp den kunskap och kompetens som behövs för att nya tekniker och tjänster ska möjliggöra en omställning till ett långsiktigt hållbart energisystem i Sverige. Insatser inom energiforskningen bidrar till att uppfylla energi- och klimatmålen, den långsiktiga energi- och klimatpolitiken samt energirelaterade miljöpolitiska mål. Den svenska energiforskningen ska även bidra till och dra nytta av internationella samarbeten på energiområdet.
Länk till mer information på Energimyndighetens webb
Forte
Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) finansierar grundforskning och behovsstyrd forskning inom arbetslivsområdet samt inom social- och folkhälsovetenskap. Forte utlyser en stor del av sina medel under vinterns och vårens stora utlysning.
Länk till mer information på Fortes webb
Formas
Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas) stödjer grundforskning och behovsmotiverad forskning inom områdena miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Formas utlyser drygt hälften av sina medel under vårens stora utlysning.
Länk till mer information på Formas webb
Stiftelsen Riksbankens jubileumsfond (RJ)
Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) är en fristående stiftelse som har till ändamål att främja och understödja humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Stiftelsen ger bidrag till bland annat forskningsområden vilkas behov av medel inte blir tillgodosedda på annat sätt, för etablering av forskningsområden eller forskningscentra med internationell slagkraft, och för etablering av nätverk och samarbeten.
Länk till mer information om Riksbankens jubileumsfond
Vetenskapsrådet (VR)
Vetenskapsrådet (VR) är Sveriges största forskningsfinansiär och ger stöd till grundläggande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom samtliga vetenskapsområden. VR utlyser huvuddelen av sina medel under vinterns och vårens stora utlysning.
Länk till mer information på Vetenskapsrådets webb
Vinnova
Verket för innovationssystem (Vinnova) arbetar för att förbättra förutsättningarna för innovation och finansierar också behovsdriven forskning.
Länk till mer information på Vinnovas webb
KK-stiftelsen
Stiftelsen för kunskap och kompetensutveckling (KK-stiftelsen) verkar för samproduktion mellan akademi och näringsliv. KK-stiftelsen finansierar framför allt forskning vid Sveriges högskolor och yngre universitet, när den sker i samproduktion med näringslivet. Och med näringsliv avses i sammanhanget svenska konkurrensutsatta företag, inte statlig/kommunal verksamhet.
OBSERVERA! För ansökningar till KK-stiftelsen finns särskilda rutiner som vi använder internt på Mittuniversitetet. Alla ansökningar granskas internt innan de skickas till KK-stiftelsen. För mer information och tidsplaner, kontakta fakultetskanslierna, Maria Evans på HUV eller Fanny Burman på NMT.
Länk till mer information på KK-stiftelsens webb
Knut och Alice Wallenbergs stiftelse
Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) är Sveriges största privata forskningsfinansiär. KAW stödjer projekt med hög vetenskaplig potential, nationellt viktig infrastruktur och ger individuellt stöd till framstående forskare. Anslagen går till vetenskapsområdena naturvetenskap, teknik och medicin, undantaget individuellt stöd som går till alla vetenskapsområden.
Länk till mer information på Knut och Alice Wallenbergs stiftelses webb
Övriga Wallenbergsstiftelser
Det finns ett antal stiftelser som grundats av medlemmar i familjen Wallenberg. Flera av dem finansierar forskning inom humaniora och samhällsvetenskap inklusive ekonomi och juridik samt lärande.
Länk till mer information på Wallenbergsstiftelsernas webb
Ragnar Söderbergs stiftelse
Ragnar Söderbergs stiftelse är en privat forskningsfinansiär som stödjer forskning i huvudsak inom medicin, ekonomi och rättsvetenskap.
Länk till mer information på Ragnar Söderbergs stiftelses webb
Stiftelsen för strategisk forskning (SSF)
Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) finansierar forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin. De särskilt prioriterade områdena är: Livsvetenskaperna (Life Sciences), Bioteknik, medicinsk teknik och teknik för livsvetenskaperna (Life Science Technologies), Materialvetenskap och materialteknologier (Materials Sciences & Technologies), Informations-, kommunikations- och systemteknik (IKST; Informations-, Communications- & Systems Technologies), Beräkningsvetenskap och tillämpad matematik (Computational Sciences and Applied Mathematics).
Länk till mer information på SSF:s webb
STINT
Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT) verkar för kunskaps- och kompetensuppbyggnad inom internationalisering samt investerar i internationaliseringsprojekt föreslagna av forskare, lärare och ledningar vid svenska lärosäten.
Länk till mer information på STINT:s webb
Stiftelsen Åforsk
Stiftelsen ÅForsk har till ändamål att verka för forskning och utveckling i första hand inom områdena energi, miljö, säkerhet & hållbarhet, infrastruktur, materialteknik samt processer och produkter från förnyelsebara råvaror. Stiftelsen Åforsk delar ut forskningsanslag och resestipendier till bland annat studenter, doktorander samt nydisputerade forskare.