Skapa en vetenskaplig eller populärvetenskaplig PowerPoint‑presentation
Ska du hålla föreläsning i ett populärvetenskapligt eller vetenskapligt sammanhang och behöver ta fram en PowerPoint-presentation?
Först och främst, kom ihåg att du inte måste använda en PowerPoint. Det går alldeles utmärkt att bara tala, eller att illustrera sitt föredrag på andra sätt, till exempel genom att visa föremål eller utgå från en film eller en poster för att illustrera det du ska prata om.
Om du väljer att göra en PowerPoint-presentation, använd Mittuniversitetets mall. Du hittar aktuell mall för presentationer i PowerPoint.
Mer information om mallar finns på miun.se/officemallar.
Det finns även andra presentationsprogram, till exempel Prezi, men till dem finns inga mallar framtagna av Mittuniversitetet i nuläget.
Tänk på detta:
- PowerPoint-mallen finns tillgänglig i formatet 16:9 (widescreen).
- I Mittuniversitetets PowerPoint-mall finns olika sidmallar som kan användas utifrån behov. Välj den sidmall som passar bäst för varje PowerPoint-bild (slide).
- Använd få slides. Det kan skapa onödig stress att hinna med alla slides i en presentation, till exempel om någon ställer frågor. Få slides ger större frihet till dig som föreläsare.
- Använd inte för många objekt, det vill säga bilder, illustrationer etc., per slide. Koncentrera dig på ett eller ett par stycken för att underlätta för mottagaren att enklare ta till sig ditt budskap.
- Korta texter. Besökarna är där för att höra dig tala, inte för att läsa sig till vad du gjort. Det du säger ska vara huvudnumret och presentationsbilderna ska vara ett stöd eller bidra med något extra. Den synliga texten ska inte fungera som talarstöd för dig. Det finns dock möjlighet att skriva egna anteckningar i programmet som bara du ser.
- Fotografier är bra, om de hjälper publiken att visualisera det du talar om. Även tydliga diagram/illustrationer är bra om de inte är alltför omfattande, eftersom det kan vara svårt för publiken att uppfatta detaljerna. Se gärna till (om möjligt) att de endast visar den information som är relevant för ditt föredrag.
- Kom ihåg att det är viktigt att du har rätt att använda de bilder du valt ut till din presentation. Användningen av många bilder begränsas nämligen av upphovsrätten.
- Använd gärna bilder från Mittuniversitetet egen bildbank.
- Våga förenkla. I populärvetenskapliga sammanhang kan man tillåta oförklarade luckor om det gynnar flytet i din presentation. Du har alltid möjlighet att förklara och förtydliga om någon frågar. Även i vetenskapliga sammanhang kan det vara bra att fundera på vad som är relevant för den aktuella publiken.
- Skillnaden i utformning mellan en vetenskaplig och en populärvetenskaplig PowerPoint-presentation är väldigt liten. Den stora skillnaden ligger i det muntliga innehållet.
Om du har frågor kontakta kommunikationsavdelningen.
Kontakt
