Forskare studerar verktyg för att mäta psykologiska förändringsprocesser
Vid en konferens i Argentina 25–28 juli presenterar Mittuniversitetets forskare Andreas Larsson en studie som visar att den svenska översättningen av verktyget PBAT (Process-Based Assessment Tool) fungerar bra både för forskare och kliniker.
Andreas Larsson deltar på konferensen ACBS World Conference 2024 i Argentina 25–28 juli. Där presenterar han en studie som validerar den svenska översättningen av ett verktyg som kallas Process-Based Assessment Tool (PBAT), det används för att mäta psykologiska förändringsprocesser.
– Studien, som jag gjort i samarbete med Felicia Sundström från Uppsala universitet, visar att den svenska versionen av PBAT är ett tillförlitligt och användbart verktyg för både klinisk praxis och forskning, säger Andreas Larsson, universitetslektor på institutionen för psykologi och socialt arbete vid Mittuniversitetet.
Forskarna använde avancerad maskininlärning i sin analys
Studien använde en avancerad metod för maskininlärning, kallad Boruta-analys, för att hitta vilka frågor i PBAT som var viktigast för olika medicinska resultat.
– Det här datadrivna tillvägagångssättet har visat sig vara effektivt för att förstå och optimera psykologiska behandlingar, det erbjuder också en mer nyanserad bild av hur olika psykologiska processer påverkar patienternas hälsa, säger Andreas.
Nyckelfaktorer för psykisk hälsa
Två specifika frågor i PBAT framträder som särskilt viktiga för att förutsäga kliniska utfall: “Har jag haft svårt att vara närvarande i nuet i min vardag” (PB14) och “Har mitt tänkande kommit i vägen för saker som var viktiga för mig” (PB7).
– De här frågorna visade starka korrelationer med en rad kliniska variabler, inklusive stress, ångest och depression. Resultaten tyder på att behandlingen, för att förbättra patientens välbefinnande, bör fokusera på svårigheter att vara närvarande i nuet och tankemönster som hindrar aktivitet.
Förbättrad psykologisk bedömning i svensk kontext
PBAT har i sin ursprungliga engelska version visat sig vara effektivt för att bedöma psykologiska processer som är relevanta för psykoterapi och forskning. Den aktuella studien, som inkluderade 427 svensktalande deltagare, har nu bekräftat verktygets effektivitet även i en svensk kontext. Fynden visar starka korrelationer mellan PBAT och kliniska utfall, vilket understryker verktygets användbarhet.
Länk till den publicerade studien: Optimizing process-based therapy: A Boruta-driven approach to Identifying key clinical outcomes in a Swedish validation of the process-based assessment tool (PBAT) - ScienceDirect
Länk till konferensen: ACBS World Conference 2024 | Association for Contextual Behavioral Science (contextualscience.org)