Så kan symtom på stroke upptäckas tidigt
Stroke är en åkomma som kan drabba hårt och utan förvarning. Men det finns ett sätt att spåra vilka som ligger i riskzonen. En ny typ av digitalt stetoskop där man med AI:s hjälp kan analysera hjärtljud och rytm håller nu på att tas fram av forskare på Mittuniversitetet.
En människas hjärtljud och rytm kan berätta mycket om individens hälsotillstånd för en erfaren läkare. Faktum är att en avlyssning av hjärtat till och med kan avslöja om en stroke är i annalkande. Problemet är att själva avlyssningen kan vara lite knepig, då det krävs mångårig erfarenhet av en läkare för att korrekt analysera vad hjärtat försöker säga med sina blåsljud, flimmer och arytmiska slag.
Tolkar hjärtats språk
Forskare vid Mittuniversitetet har dock en lösning på det. Sedan några år tillbaka arbetar man med att ta fram en ny typ av digitalt stetoskop som med AI:s hjälp kan bistå läkarna i att tolka vad hjärtat försöker säga. Jan Lundgren, docent vid Mittuniversitetets institution för Data- och Elektroteknik, DET, leder forskningen.
– Det kräver otroligt mycket träning för en läkare att bli bra på så kallad auskultation, som i det här fallet betyder att man lyssnar på hjärtat, och det är i stort sett omöjligt för läkarstuderande att hinna med att träna upp den förmåga under utbildningen, därför har vi satt en maskin på att lära sig hjärtats olika mönster, säger han och visar en liten manick, inte mycket större än en sockerbit, som kan sättas mot hjärtat för avlyssning.
– Det som tar en läkare 20-30 år att bemästra kan den här maskinen lära sig på några minuter. Använder läkaren den som ett stöd när beslut ska fattas om patienten, vinner de både tid och precision, vilket kan hjälpa de yngre specialisterna utan mångårig erfarenhet att öka precisionen vid diagnoser, säger Jan Lundgren.
Kan användas även i hemvården
Själva avlyssningen går till så att det digitala stetoskopet, eller ”plutten” som han kallar den, screenar hjärtat och spelar in data som det sedan skickar direkt till läkaren. Registreras till exempel förmaksflimmer, som kan vara ett tecken på en förhöjd risk för stroke, så har läkaren ett gott underlag att gå vidare med, och patienten kan få hjälp innan stroken är ett faktum. Tekniken skulle dessutom kunna användas inte bara hos specialisten på sjukhuset, utan även för att screena vårdtagare inom till exempel primärvård och hemvård.
– Den här maskinen skulle alltså kunna flagga för när allt inte står rätt till, och det gäller förstås även andra hjärtrelaterade åkommor än stroke, säger Jan Lundgren.
Riktad mikrofon ger renare ljud
Rent tekniskt så har ”plutten”, som än så länge bara är en prototyp, fyra kanaler att lyssna med, till skillnad mot befintliga stetoskop som bara har en kanal. Den är också försedd med en så kallad riktmikrofon, vilket innebär att den kan fokusera på en specifik vinkel och därmed sortera bort andra ljud från kroppen som kan störa avlyssningen, som ljud från lungor och gaser, berättar Jan Lundgren.
– Det förekommer väldigt mycket buller i kroppen faktiskt, men med den här så kan man rikta mikrofonen mot till exempel en särskild hjärtklaff och få en mycket tydligare signal.
Ny teknologi
Forskningen kring det digitala specialstetoskopet är nu inne i sin slutfas och förhoppningen är att den lilla manicken ska var klar att tas i bruk redan om 1-2 år.
– Det här är en ny typ av teknologi och när man jagar de sista tio procenten i ett instruments exakthet måste man bli kreativ. I det skedet är vi nu, säger Jan Lundgren.
Även om tekniken är klar om ett par år, så finns det andra aspekter som behöver falla på plats, menar han.
– Vi måste så klart också få acceptans av dem som ska använda den, det vill säga läkarna. Det kan vara svårt att släppa kontrollen till en maskin.