Information om programmet, tex utbildningsplanen och vilka kurser du ska läsa finns här. Om du klickar på "programmets kurser" finns det länkar till kursplaner, som också innehåller information om kurslitteraturen.
Hoppas ni har hittat till Instagram-kontot Ekoprogrammen på miun som drivs av nuvarande studenter. Det finns också en Facebook-sida för samtliga våra program Ecotechnology@MIUN som drivs av alumni (fd studenter), som kan vara bra att hålla koll på. Tipsar också om Facebook-sidan Ecotechnology Book Market, där studenter från våra program säljer kurslitteratur.
Om du har frågor om antagning, kursadministration etc. är du välkommen att kontakta Fakultetshandläggare Britt Edlund (hon är också den som har bäst koll på allt som rör allt och även oss lärare =) så hon är en bra första kontakt för många frågor).
- Ny som student, läs mer här: https://www.miun.se/student/antagen/
- Vid frågor om ex. användaruppgifter, inloggning mm. kontakta itsupport@miun.se
- Vid frågor gällande ex. registrering på kurs, intyg mm. kontakta EHBexp@miun.se
- Vid ansökan om tillgodräknande läs mer här: https://www.miun.se/tillgodoraknande
- Vid frågor om exta stöd pga funktionsvarians läs mer här: https://www.miun.se/student/studentstod/studera-med-funktionshinder/
- Vid frågor om tentamen, börja här: https://www.miun.se/tentamen/ (här finns även anmälan till tentamen på annan ort, för dig som är distansstudent).
- Vid programrelaterade frågor kom på drop-in programträff (se nedan).
- Vid frågor om examen kan du kontakta studievägledare för rådgivning. Studievägledare kan bokas via denna sida: https://www.miun.se/utbildning/studievagledning/studievagledning/
- Vid frågor kring kurser, börja med att ta del av välkomstbrev, schema och Moodlesidan för den aktuella kursen. Kvarstår frågor, kontakta kursansvarig.
Programträffar
Kommande träffar:
Alla onsdagar under terminerna, kl.15.15-15.45 är det drop-in programträffar för avstämning om nuläget och frågor om utbildningen i Zoom.
Vi kommer från denna höst (HT24) ha programträffarna tillsammans med Ekoteknik och Ekoingenjör (deras programansvariga Sara och Andreas kommer också delta). Givetvis kommer vi ibland att behöva dela upp oss och köra mindre break-out rooms. Observera därför bytet av Zoom-länk!
Tidigare träffar har handlat om:
- Frances Lucy (gästföreläsning på eng) om vikten av internationellt samarbete och invasiva arter
- Fredrik Hannerz - How can we make politicians and governments to act for a sustainable future? For around 20 years he has been working with the environment and climate at national, European and international levels, including the United Nations.
- (år 3) Inför sista terminen, framförallt om kandidatuppsatsen
- (år 2) Inför valbar termin - se valbar termin nedan
- Att åka på internationellt utbyte - se valbar termin nedan
- Sommaruniversitetet (Summer university)
- Studenthälsans och bibliotekets stöd och föreläsningar (tex boka kurator, studieteknik, grupparbeten, etc)
- Stress och stresshantering: 8 varningssignaler på stress Vad är stress? Vad kan jag göra om jag är stressad? Diskussion om vad som orsakar stress (för dig) och strategier för stresshantering och återhämtning.
- Träff mellan årskullarna. Vi pratade lite om det stöd som finns för studenter, som tex Studieverkstaden, som bland annat erbjuder Skrivhandledning.
- Träff med genomgång av programmets kurser, avstämning om nuläget och frågor om utbildningen.
Digitala verktyg för studenter
Det finns flera sidor om IT-tjänster och stöd för studenter. Denna sida är första information och hjälp om till exempel gratis programvaror (tex Office 365), lösenord, Moodle och Zoom.
Biblioteket, tex söka i databaser
Det finns ganska många olika för miljövetenskapoch vilken man ska välja beror på vilket område man söker inom. Biblioteket ger en bra guide till dessa (man måste vara inloggad för att komma åt sidan). Längst ner finns ämnesguider. Där väljer ni Ekoteknik och hållbart byggande.
Stöd kring studierna
MiunSkills är en introduktionskurs till universitetsstudier för dig som är ny student, eller för dig som inte alls är ny, men som vill ta del av kursen ändå! (du behöver vara inloggad i Moodle)
Studieverkstaden (Universitetsbiblioteket och studentstöd) har mängder av drop-in-tider och föreläsningar (både på campus och i Zoom) om tex studieteknik, vetenskapligt skrivande, word, excel, bibliotekssök, etc. Titta i deras kalendarium!
Supported Education - Inom Mittuniversitetet erbjuds Supported Education som metod för att ge tidigt pedagogiskt stöd i syfte att förebygga psykisk ohälsa och avhopp bland studenter. Ta gärna kontakt med metorerna för att få stöd! De finns där för att stötta dig!
Kurser
FÖRSTA ÅRET
MX023G - Hållbar utveckling - introduktionskurs, 7,5 hp - startar 2 sep (2024)
MX047G - Naturvetenskaplig introduktion till miljövetenskap för entreprenörer, 15 hp - startar 2 sep (2024)
MX039G - Miljörätt A, 7,5 hp - startar 11 nov (2024)
MX041G - Energisystem och hållbar markanvändning, 7,5 hp - startar 20 jan (2025)
KV036G Kvalitetsutveckling projektledning - startar 20 jan (2025)
KV030G Kvalitetsutveckling introduktionskurs - startar 31 mars (2025)
MX049G - Hållbarhetsredovisning, 7,5 hp - startar 31 mars (2025)
Sammankomster: Terminens tredje vecka är en fältvecka (v 38, 16-20 sep 2024). Ni förväntas vara på plats (samling i Östersund), i samma kurs (MX047G) kommer ni även ha kemilabb senare i höst (se schemat). Under vårterminen genomförs vanligtvis en (icke obligatorisk) studieresa i mitten av mars i kursen MX041G (se schemat).
Här finns programmets schema (år 1), det kan också bli förändringar.
Språk: Att det står att programmet ges på svenska (på Antagning.se) innebär att vissa kurser ges på endast svenska. Vi vill ge alla studenter möjlighet att få delta i internationella sammanhang (även om man inte kan åka på en hel termin utomlands) eftersom det ofta krävs god engelska i tal och skrift om man söker ett jobb, i synnerhet om jobbet kräver högskoleutbildning. Detta hänger samman med att kvalificerade jobb i både offentlig och privat sektor idag innebär att man deltar i internationella sammanhang och att tex vägledningar om lagstiftning från EU och att många projektfinansieringar kräver internationella partners.
Forskning visar också att det finns ett starkt positivt samband mellan lön och språkfärdigheter. Har du dessutom deltagit i någon forma av utbytesstudier eller annan form av internationalisering så har du också en klar konkurrensfördel när du söker jobb. Så gott som alla arbetsgivare (oavsett produkt/tjänst) menar att deltagande i internationalisering (kurser på engelska som ger samarbete med flera olika nationaliteter/kulturer är viktigt och gör så att individen får en bättre förståelse för hur andra nationaliteter fungerar/tänker, detta även inom Sverige eftersom vi har ett stort antal medborgare med annan bakgrund). Utbytesstudier är förstås det allra mest värdesatta.
Föreläsningar och instruktioner kan ges på engelska (och vi vill ibland att ni presenterar på engelska), men ni har alltid möjlighet att skriva på svenska. Känns detta svårt så prata med kursens lärare (så försöker vi hitta en lösning).
ANDRA ÅRET
FÖ106G - Samhällsentreprenörskap: ledarskap, organisation och finansiering, 15 hp - startar 2 sep (2024)
MX019G - Ekosystemtjänster, 15 hp - startar 2 sep (2024)
Sammankomster: Vanligtvis genomförs fältveckor (under vecka 40 och vecka 43) i MX019G. Dessa resor är inte obligatoriska, utan komplement till det ni gör under kursen (men vi rekommenderar att ni åker med).
Valbar termin (VT): dokumentation från träffen om praktik, projekt, kurser tidigare studenter valt, vad som är bra att tänka på, tillgodoräknande av tidigare kurser, etc finns här.
TREDJE ÅRET
PS146G - Miljöpsykologi, 7,5 hp - startar 2 sep (2024)
MX038G - Miljödriven innovation, 15 hp - startar 2 sep (2024)
MX032G - Hållbar upphandling, 7,5 hp - startar 11 nov (2024)
MX060G - Hållbar utveckling i teori och praktik: från vision till genomförande, 15 hp - startar 20 jan (2025)
MX045G - Självständigt arbete, 15 hp - startar 20 jan (2025)
Minor Field Studies (MFS) är ett stipendium från SIDA, som ger studenter möjlighet att göra sitt examensarbete (självständigt arbete) i ett utvecklingsland.
Sammankomster: Två två-tredagarsträffar, vecka 38 och vecka 3 i MX038G. Presentationerna i MX045G ges normalt på campus i mitten av maj (VT2025 är de planerade till 21-22 maj).
Vill du ha en personlig mentor från arbetslivet?
Har du funderingar som du skulle vilja bolla med en erfaren person från arbetslivet? I Mittuniversitetets mentorprogram erbjuds studenter möjligheten att under ett halvår få träffa en mentor i ett värdefullt utbyte. Ansökan till mentorsprogrammet öppnar i början av varje termin. Mer information hittar du här.
Engagera dig i universitetets hållbarhetsarbete!
Universitetet arbetar för hållbar utveckling genom att utbilda, forska och samverka med olika aktörer i samhället. Anmäl dig här om du vill vara med i ett nätverk med andra studenter för att förbättra universitetets hållbarhetsarbete och engagera dig i hållbarhetsrelaterade aktiviteter och projekt.
Sommaruniversitetet
Sommaruniversitetet (Summer university) med temat "Sustainable Future" genomförs i samarbete med olika universitet i Europa. Här finns en intervju med en ekoentreprenör som deltagit tidigare.