Introduktion till förvaltningsrätt och socialrätt för enhetschefer, 3 hp
Kursen ger dig en introduktion till problemlösning enligt den juridiska metoden, till gällande rättsregler inom allmän förvaltningsrätt med fokus på förvaltningslagen och speciell förvaltningsrätt med fokus på socialtjänstlagen.
Målgrupp
Enhetschefer (vårdchefer) vid kommuns socialförvaltning eller motsvarande.
Behörighet
Kursen är en uppdragsutbildning som med stöd av förordningen om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (SFS 2002:760) kan anordnas mot avgift från juridisk person, dvs. offentliga uppdragsgivare eller privata företag, för kompetensutveckling av anställda. Den organisation som beställer uppdragsutbildningen (uppdragsgivaren) beslutar om vem som får delta. Uppdragsutbildningar följer dock samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning.
Del av innehåll
- Introduktion till förvaltningsrätt
- Introduktion till socialtjänstlagen
- Individens rättigheter och förvaltningens skyldigheter
- Myndighetens utredningsansvar
Som deltagare kommer du att:
- få färdigheter och förmåga att utifrån ett förvaltningsrättsligt perspektiv diskutera företeelser, frågeställningar och situationer med relevans för såväl individen som socialförvaltningens faktiska verksamhet
- få förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem på den allmänna och speciella förvaltningsrättens område genom juridisk metod
- kunna visa grundläggande förmåga att tillämpa rättsregler inom allmän och speciell förvaltningsrätt, däri inbegripet att relatera rättstillämpningen till den faktiska verksamhetens förutsättningar
Förutsättningar och upplägg
Utbildningen är tänkt att inte enbart stärka/höja deltagarnas kompetens utan även bidra till organisationsutveckling. Detta möjliggörs bland annat genom att utbildningen uppmuntrar samarbete och erfarenhetsutbyten mellan deltagarna samt att det finns en stark koppling mellan teori och praktik. Konceptet bygger på idén ”bring-your-own-data”, det vill säga att kurserna tar avstamp i reella utmaningar, behov och uppdrag inom verksamheten som får koppling till relevant och aktuell forskning och teori.
Kursen motsvara två veckors heltidsstudier (80h) men kan ges utdragen under flera veckor med lägre studietakt.
Undervisningsformer
Kursen är distansbaserad vilket innebär att det krävs tillgång till dator, god internetuppkoppling, webbkamera och headset/hörlurar med mikrofon. Den distansbaserade undervisningen sker via vår lärplattform och mötesverktyget Zoom. Det är även möjligt att ha någon fysisk träff utifrån önskemål/behov.
Undervisningen har ett flexibelt upplägg och består bland annat av inspelade föreläsningar, seminarier, workshops och examination.
Examination
Examination sker genom en individuell hemtentamen via lärplattformen. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd.
Samläsning
Samläsning med deltagare från andra kommuner/organisationer kan förekomma.
Kontakt
