Arbetshälsovetenskap
Hur kan man förbättra hälsan och öka trivseln på våra arbetsplatser? Och varför är så många sjukskrivna från jobbet? Beror det på dålig hälsa, dålig moral, på ett alltför stressigt arbetsliv eller på att livspusslet helt enkelt inte går ihop?
Inom arbetshälsovetenskap försöker vi förstå dessa frågor och många fler. Arbetshälsovetenskap är en tvärvetenskaplig disciplin som fokuserar på samspelet mellan fenomenen arbete och hälsa. Inom ämnet utforskas faktorer och förhållanden på individ-, organisations- och samhällsnivå.
Utbildning
Vårt utbildningsutbud består av två utbildningsprogram på distans:
- Kanditatprogrammet – Programmet för Hälsa och Rehabilitering i Arbetslivet, 180 hp
- Magisterprogrammet – Arbetsmiljöstrateg, 60 hp
Efter avslutad utbildning kan du arbeta inom företag och organisationer – offentligt eller privat – med frågor som rör arbetslivshälsa. Vi erbjuder även några fristående kurser inom ämnet.
Forskning
Inom arbetshälsovetenskap bedriver vi forskning och utbildning i samarbete med nationella och internationella forskare och intressenter från bland andra Mittuniversitetet, regionala aktörer, olika myndigheter och universitet i Norden, Australien och Kanada.
I arbetshälsovetenskap studeras hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande aspekter på mikro-, meso- och makronivå för att förstå villkoren för ett hållbart arbetsliv. Forskning i ämnet bidrar därmed till att förstå hur arbetslivet och arbetsmarknaden har betydelse för individer i och utanför arbete samt hur fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande kan främjas, ohälsa förebyggas och väl fungerande rehabilitering säkerställas.
Hälsa och ohälsa i arbetslivet
Inom arbetshälsovetenskap studeras villkor som har betydelse för individens hälsa i relation till betalt och obetalt arbete liksom organisatoriska och samhälleliga aspekter vilka berör arbetsliv och hälsa. Genom att utveckla och tillämpa forskningsbaserade metoder, principer, begrepp och teorier om hälsa och arbete bidrar arbetshälsovetenskapen därmed till en mer holistisk förståelse av välbefinnande, hälsa och ohälsa i relation till arbete och arbetslivet.
Arbetshälsovetenskap bidrar till arbetslivets och samhällets utveckling på olika sätt. Forskning inom ämnet ger kunskap om de villkor som har betydelse för hälsa i relation till faktorer inom och utanför arbetsmarknaden. Sådan kunskap kan vara till stöd för att förstå och utveckla hållbara och anständiga arbetsvillkor vilket är av stor betydelse för enskilda individer, organisationer och samhället.
Komplexa frågor
Frågor som rör arbetshälsovetenskap är komplexa och kräver kunskap inom flera olika områden och är därför ett mångvetenskapligt ämne med inslag av bland annat arbetsvetenskap, sociologi, psykologi, folkhälsovetenskap, juridik och medicin.
Om du är intresserad av våra utbildningar och/eller vår forskning så är du välkommen att kontakta oss som arbetar inom arbetshälsovetenskap!