Sydsamiska GR (A), Grundläggande sydsamiska, 7,5 hp

Är du nyfiken på att lära dig grunderna i sydsamiska? Är du förälder eller aahka/aajja (far- eller morförälder) till ett barn som går i samisk förskola eller får modersmålsundervisning i sydsamiska? Möter du sydsamisktalande barn i ditt jobb som till exempel förskollärare? Vill du påbörja din egen resa mot språkåtertagande av ett språk som försvunnit i din familj?


I den här sommarkursen får du lära dig det mest grundläggande om det sydsamiska språkets struktur. Hur fungerar verbböjning av sydsamiska verb? Vilka kasus finns och hur använder man dem? Under kursens gång får du möjlighet att tillgodogöra dig ett basalt ordförråd i sydsamiska och du lär dig att delta i enkla konversationer om vardagliga teman. Du får också öva dig i att skriva på sydsamiska.


När du genomgått kursen har du de basala verktygen för att prata och skriva sydsamiska och du kan några sånger, rim och ramsor som du kan använda med barn i din närhet. Du har också fått verktygen för att fortsätta din resa mot att lära dig sydsamiska eller återta ett språk som tystnad i din familj.


  • Start: Sommar 2025,
  • Studieperiod: Vecka 24 - 33
  • Obligatoriska campusträffar: 1
  • Undervisningsspråk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-M4349
  • Studieform: Distans
  • Studiefart: 50%
  • Ort: Östersund
Anmälan:
Sista anmälningsdag var 17 mars 2025 Du kan göra en sen anmälan via antagning.se Du kan ändra din ansökan till och med 17 mars

Undervisningens upplägg

Kursen är till största delen webbaserad och undervisningen inbegriper inspelade videoföreläsningar, undervisning online samt övningar individuellt och i grupp. Vid en fysisk träff som starkt rekommenderas att delta i möts kursdeltagarna för fyra dagars intensiv undervisning i Staare/Östersund där fokus främst ligger på praktiska övningar.

Behörighet

Grundläggande behörighet

Urval

Kursplatserna fördelas i urvalet baserat på betyg, högskoleprov och högskolepoäng. Antal kursplatser fördelas då enligt följande: betyg 34 procent, högskoleprov 33 procent och högskolepoäng (max 165 hp) 33 procent.

Kontakt

Frågor om programmet

Andra intressanta kurser

Sidan uppdaterades 2024-12-04