Industriell organisation och ekonomi AV, Examensarbete, 30 hp

Observera att litteraturen i kursplanen kan ändras/revideras fram till: 
• 1 juni för en kurs som startar på höstterminen
• 15 november för en kurs som startar på vårterminen
• 1 april för en kurs som startar på sommaren 

Skriv ut eller spara kursplanen som PDF

Du kan enkelt skriva ut en kursplan direkt från webbsidan. Använd kortkommandot ctrl+p (Windows) eller command+p (Mac). I nästa steg väljer du om du vill skriva ut eller spara kursplanen som PDF.

 

För en nedlagd kurs kan eventuell information om avvecklingsperiod hittas under rubriken "Övergångsregel" i senaste versionen av kursplanen.


Versioner:

Kursplan för:
Industriell organisation och ekonomi AV, Examensarbete, 30 hp
Industrial Engineering and Management Ma, Final project, 30 credits

Allmänna data om kursen

  • Kurskod: IG001A
  • Ämne huvudområde: Industriell organisation och ekonomi
  • Nivå: Avancerad
  • Högskolepoäng: 30
  • Fördjupning vs. Examen: A2E - Kursen ligger på avancerad nivå och innehåller examensarbete för masterexamen.
  • Utbildningsområde: Teknik 100%
  • Ansvarig fakultet: Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier
  • Ansvarig institution: Informationssystem och -teknologi
  • Fastställd: 2007-10-15
  • Senast ändrad: 2021-03-11
  • Giltig fr.o.m: 2021-07-01

Syfte

Kursens syfte är att studenten ska tillämpa och förvärva kunskaper och färdigheter inom huvudområdet genom att på ett självständigt och vetenskapligt sätt planera, genomföra och inom givna tidsramar redovisa ett examensarbete. Syftet är också att studenten ska fördjupa sin förmåga till kritiskt tänkande och problemanalys inom huvudområdet, samt förbereda studenten för forskarutbildning.

Lärandemål

Efter godkänt examensarbete ska studenten kunna:
- identifiera, söka, värdera samt sammanfatta informationskällor i syfte att placera arbetet i en vetenskaplig kontext inom utbildningens huvudområde
- motivera och argumentera för vald vetenskaplig metod
- formulera arbetes syfte och dess problemformulering
- genomföra arbetet i enlighet med vald metod
- planera och genomföra arbetet inom givna tidsramar
- i enlighet med akademisk tradition skriftligt och muntligt presentera arbetet
- kritiskt granska andra arbeten på denna nivå och kommunicera konstruktiv kritik
- reflektera över arbetets samhällsrelevans, dess bidrag till samhällets utveckling och relaterade etiska aspekter

Innehåll

Kursen utgörs av ett självständigt arbete omfattande 30 hp inom utbildningens huvudområde och innehåller följande moment:

Moment 1. Projektplanering och forskningsplan (3 hp). Momentet innehåller planering av arbetet inom givna tidsramar, en placering av arbetet i en vetenskaplig kontext inom utbildningens huvudområde, samt motiverade metodval.

Moment 2. Självständigt arbete (24 hp). Momentet innehåller identifiering och värdering samt sammanfattning av litteratur i syfte att placera arbetet i en vetenskaplig kontext inom utbildningens huvudområde, formulering av arbetets syfte och problemformulering, genomförande av arbetet i enlighet med vald metod samt inom givna tidsramar, reflektion av arbetets samhällsrelevans, dess bidrag till samhällets utveckling och relaterade etiska aspekter, samt författande av ett examensarbete.

Moment 3. Presentation (1 hp). Momentet innehåller en i enlighet med akademisk tradition skriftlig och muntligt presentera arbetet.

Moment 4. Opposition (2 hp). Momentet innehåller kritisk granskning av andra arbeten på denna nivå och förmedling av konstruktiv kritik.

Behörighet

Studerande ska ha läst minst 240 hp inom Civilingenjörsutbildning med inriktning mot Industriell Ekonomi. Minst 60 hp Industriell organisation och ekonomi GR (ABC), varav minst 30 hp på progression C inkludera Självständigt arbete, 15 hp. Industriell organisation och ekonomi AV, Vetenskaplig metod, 7,5 hp.

Urvalsregler

Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.

Undervisning

Undervisningen består av individuell handledning och gruppseminarier. Utöver handledning skall den studerande självständigt identifiera, söka, värdera samt sammanfatta informationskällor i syfte att placera arbetet i en vetenskaplig kontext samt med en vetenskaplig metod genomföra arbetet. Den studerande skall självständigt planera och genomföra arbetet inom givna tidsramar. Under kursens gång skall arbetet delrapporteras via en projektplattform för att möjliggöra för handledare, examinator och den studerande att effektivt kunna följa arbetsprocessen.

En examinator måste alltid kontaktas innan arbetet kan sättas igång för godkännande och registrering av examensarbetet och för att få en handledare utsedd. En handledare vid universitetet utses för den studerande, med vilken fortlöpande kontakt skall uppehållas. Vid externa examensarbeten utses ytterligare en handledare/kontaktperson av uppdragsgivaren. Det är inte möjligt att i efterhand komma med ett påbörjat eller färdigt arbete och få detta godkänt.
Examensarbetet kan utföras antingen individuellt eller undantagsvis i mindre grupp om två studenter. Arbetsinsats per student är ca 800 timmar, handledaren svarar för den fortlöpande vägledningen av studenten under arbetets gång enligt institutionens resurstilldelning för handledning.

Examination

O401: Presentation av eget arbete, Muntlig examination, 1 hp
Betygsskala: Underkänd (U) eller Godkänd (G)

O402: Opposition på annans arbete, Muntlig och skriftlig inlämningsuppgift, 2 hp
Betygsskala: Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)

R401: Projektplanering och forskningsplan, Inlämningsuppgift, 3 hp
Betygsskala: Underkänd (U) eller Godkänd (G)

R402: Rapport examensarbete, Examensarbete, 24 hp
Betygsskala: På kursen ges något av betygen A, B, C, D, E, Fx och F. A - E är Godkänt, Fx och F är underkänt.

Avgörande för betyget är kvaliteten hos den skriftliga rapporten samt betyget på oppositionsmomentet. Se kursens riktlinjer.

Om en student har ett beslut från samordnaren vid Mittuniversitetet om pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning, har examinator rätt att ge anpassad examination för studenten.

Betygskriterier för ämnet finns på www.miun.se/betygskriterier.

Begränsning av examination

Studenter registrerade på denna version av kursplan har rätt att examineras 3 gånger inom loppet av 1 år enligt angivna examinationsformer. Därefter gäller examinationsform enligt senast gällande version av kursplan.

Betygsskala

På kursen ges något av betygen A, B, C, D, E, Fx och F. A - E är Godkänt, Fx och F är underkänt.

Övrig information

Varje kurstillfälle har en tydlig ramplanering avseende deadlines. Dessa finns för att samordna det som måste samordnas mellan de projekt som varje examensarbete innebär.

Litteratur

Välj litteraturlista:

Obligatorisk litteratur

  • Författare/red: Mittuniversitetet
  • Titel: Utdelat material
  • Upplaga: .

Kolla om litteraturen finns på biblioteket

Sidan uppdaterades 2024-08-15