Socialt arbete GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning I, 22,5 hp
Innehåll på sidan
Observera att litteraturen i kursplanen kan ändras/revideras fram till:
• 1 juni för en kurs som startar på höstterminen
• 15 november för en kurs som startar på vårterminen
• 1 april för en kurs som startar på sommaren
Skriv ut eller spara kursplanen som PDF
Du kan enkelt skriva ut en kursplan direkt från webbsidan. Använd kortkommandot ctrl+p (Windows) eller command+p (Mac). I nästa steg väljer du om du vill skriva ut eller spara kursplanen som PDF.
För en nedlagd kurs kan eventuell information om avvecklingsperiod hittas under rubriken "Övergångsregel" i senaste versionen av kursplanen.
Kursplan för:
Socialt arbete GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning I, 22,5 hp
Social Work BA (B), Field Located Education I, 22,5 credits
Allmänna data om kursen
- Kurskod: SA104G
- Ämne huvudområde: Socialt arbete
- Nivå: Grundnivå
- Progression: (B)
- Högskolepoäng: 22,5
- Fördjupning vs. Examen: G1F - Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
- Utbildningsområde: Vårdområdet 100%
- Ansvarig institution: Psykologi och socialt arbete
- Fastställd: 2025-05-23
- Giltig fr.o.m: 2026-08-31
Syfte
Kursen syftar till att ge studenten grundläggande kunskaper om, förståelse för och färdigheter i socialt arbete på individ-, grupp-, och samhällsnivå i Sverige. Studenten ska introduceras i hur samspelet mellan individers och gruppers sociala situation, levnadsvillkor samt fysiska och psykiska hälsa påverkas av samhälleliga och andra bakomliggande faktorer. Studenten får möjlighet att reflektera över social förändring med hänsyn till mänskliga rättigheter och social rättvisa. Studenten ges möjlighet till färdighetsträning och får insikter i det sociala arbetets praktiska förutsättningar och begränsningar. Studenten introduceras i handläggning/dokumentation, kommunikation, lagar och förordningar, interprofessionellt samarbete och samverkan med välfärdsaktörer.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- redogöra för verksamhetens mål, organisation, målgrupper, arbetsmetoder samt förklara betydelsen av interprofessionellt samarbete och samverkan med välfärdsaktörer,
- redogöra för och reflektera över etiska riktlinjer, sociala och mänskliga rättigheter som är av betydelse för socialt arbete,
- redogöra för den sociala kontexten i relation till sociala, ekonomiska och politiska förhållanden samt reflektera över utsatthet, maktrelationer och privilegier,
- reflektera över globala förändringars lokala konsekvenser för social rättvisa,
- visa förmåga till och reflektera över personlig och professionell utveckling i förhållande till bemötande och empatiskt förhållningssätt i socialt arbete,
- tillämpa förvärvade teoretiska kunskaper i socialt arbete på grundläggande nivå,
- redogöra för sina erfarenheter och kunskaper såväl muntligt som skriftligt.
Innehåll
Den verksamhetsförlagda utbildningen förläggs i olika verksamheter i Sverige. I detta ingår att studenten inhämtar kunskaper om det sociala arbetets praktik som relateras och reflekteras till förvärvade teoretiska kunskaper och färdigheter. Regelbunden handledning och individuellt utformade uppgifter utifrån kursplanens lärandemål ger studenten möjlighet till färdighetsträning och att tillämpa teorier och metoder i socialt arbete. Genom att delta i det praktiska sociala arbetet och genom möten med individer och grupper ges studenten möjlighet att reflektera över sin personliga och professionella utveckling.
Behörighet
- Socialt arbete GR (A), Socialt arbete som profession och ämne - introduktion, 22,5 hp
- Socialt arbete GR (A), Vetenskapsteori och metod I, 7,5 hp
- Socialt arbete GR (A), Juridik för socialt arbete, 13,5 hp
Studenten måste uppfylla behörighetskraven för kursen senast 2 veckor innan den verksamhetsförlagda utbildningen startar.
Urvalsregler
Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.
Undervisning
Den verksamhetsförlagda utbildningen genomförs under handledning av utsedda yrkesverksamma handledare som tillsammans med ansvarig lärare på socionomprogrammet har till uppgift att följa och stödja studentens inlärnings- och utvecklingsprocess. Undervisningen som socionomprogrammet ger är en introducerande föreläsning (fysiskt), upptaktsträff (fysiskt/digitalt), basgruppssamtal (digitalt), mitterminssamtal (digitalt) och avslutningsträff (digitalt). Till upptaktsträff och avslutningsträff inbjuds handledare. Mitterminssamtalet är ett trepartssamtal mellan student, handledare och lärare.
Undervisningen ges med webbaserad teknik och förutsätter att studenter har tillgång till dator med internet, högtalare och mikrofon (headset rekommenderas).
Enstaka delar kan komma att ges på engelska.
Examination
1100: Inlämningsuppgift - Individuell studieplan, 1 hp
Betygsskala: Tvågradig skala
1200: Aktivt deltagande i basgruppssamtal (tillfälle 1), 1,5 hp
Betygsskala: Tvågradig skala
1300: Aktivt deltagande i mitterminssamtal, 1,5 hp
Betygsskala: Tvågradig skala
1400: Aktivt deltagande i basgruppssamtal (tillfälle 2), 1,5 hp
Betygsskala: Tvågradig skala
1500: Rapport verksamhetsförlagda utbildningen, 1,5 hp
Betygsskala: Tvågradig skala
1600: Aktivt deltagande i verksamhetsförlagd utbildning, 15,5 hp
Betygsskala: Tvågradig skala
För att erhålla betyget godkänt på kursen krävs 15 veckors aktivt deltagande i verksamhetsförlagd utbildning och godkända bedömningskriterier, samt samtliga examinationsuppgifter.
För att erhålla betyget G (godkänt) krävs att lärandemålen för kursen är uppfyllda. För att erhålla betyget U (underkänt) är lärandemålen för kursen inte uppfyllda.
Kursen examineras genom två obligatoriska basgruppssamtal och tre individuella skriftliga uppgifter i form av en individuell studieplan, ett mitterminssamtal inklusive självvärderingsuppgift och en rapport om den verksamhetsförlagda utbildningen. I de examinerande momenten ingår även handledares godkännande och bedömning, enligt fastställda bedömningskriterier. För att erhålla betyget Godkänt (G) krävs 15 veckors närvaro på verksamheten.
Examinationsuppgifter och samtal preciseras närmare i studiehandledningen.
Länk till betygskriterier: https://www.miun.se/betygskriterier
Om en student har ett besked från samordnaren vid Mittuniversitetet om pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge anpassad examination för studenten.
Begränsning av examination
Antalet möjliga examinationstillfällen på kursen begränsas till två.
Betygsskala
Tvågradig skala
Övrig information
Kursen ingår i Socionomprogrammet 210 hp och ges på termin 3.
En students verksamhetsförlagda utbildning kan avbrytas av Mittuniversitetet om studenten uppvisar grov oskicklighet eller riskerar att utsätta sig själv, annan person eller utrustning för skada. Beslut om avbrytande av verksamhetsförlagd utbildning fattas av examinator, studenten erhåller då betyget underkänt (U). Om en student väljer att avbryta kursen på grund av risken att inte bli godkänd kommer betyget underkänt (U) att ges, likaså om en verksamhet väljer att avsluta uppdraget på grund av att de bedömer att studenten inte är lämplig.
Antalet möjliga examinationstillfällen på kursen begränsas till två. Student vars verksamhetsförlagda utbildning avbryts erbjuds särskilda stödinsatser enligt riktlinjer som bestäms vid institutionen för psykologi och socialt arbete.
Fördelning av platser vid verksamhetsförlagd utbildning sker via Institutionen för psykologi och socialt arbete. Studenter placeras i första hand på avtalsplatser. Detta innebär att placeringar även förläggs utanför studieorten. En placering kan innebära ökade omkostnader för den enskilde studenten. Studenten står för dessa kostnader. Byte av verksamhet sker endast undantagsvis när oväntade situationer uppstår som gör att studenten ej kan genomföra sin kurs.
Kursbevis, tillgodoräknanden, överklaganden m.m regleras i Högskoleförordningen.
Kursen kan inte ingå i en examen tillsammans med kurs SA056G eller SA072G.