Master i turism
Utbildningsplan för:
Master i turism, 120 hp
Master in Tourism, 120 credits
Allmänna data om programmet
- Programkod: STUAA
- Tillträdesnivå: Avancerad
- Diarienummer: Miun 2006/1873
- Högskolepoäng: 120
- Ansvarig fakultet: Fakulteten för humanvetenskap
- Ansvarig institution: Institutionen för samhällsvetenskap
- Senast ändrad: 2011-05-25
- Giltig fr.o.m: 2011-08-15
Syfte
Programmet Master i Turism syftar till att ge studenterna fördjupade ämneskunskaper kopplade till turism, samt förmåga att tillämpa sina kunskaper i självständigt vetenskapligt arbete. Utbildningen skall ge förutsättningar för kvalificerade arbetsuppgifter inom turismsektorns företag och organisationer på såväl svensk som internationell arbetsmarknad.
Lärandemål
Utöver de allmänna mål som anges i 1 kap 8§ i högskolelagen samt de mål som anges i examensordningen enligt högskoleförordningen har Magister i turismvetenskap följande lokala lärandemål:
Efter genomförd utbildning skall studenten:
• visa kunskap och förståelse inom huvudområdet, inbegripet såväl överblick över området som fördjupade kunskaper inom turismens centrala begrepp och relationer, inkluderande fördjupad insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete,
• visa fördjupad metodkunskap inom turismvetenskap,
• utifrån en fördjupad förståelse kritiskt kunna inhämta, värdera och tillämpa kunskap för att lösa problem inom en mångvetenskaplig kontext, samt i ett samhälle och näringsliv i förändring,
• ha förmåga att genom eget utvecklingsarbete integrera kunskap och hantera komplexa problemställningar samt formulera bedömningar baserade på vetenskapliga angreppssätt,
• självständigt kunna kommunicera sina slutsatser och den underliggande kunskapen för såväl specialister som mindre insatta, nationellt och internationellt.
• ha utvecklat förmåga att studera på ett självständigt sätt, som ger färdigheter att delta i forsknings- och utvecklingsarbete,
• ha utvecklat färdigheter som innebär att vetenskapliga metoder och angreppssätt kan ställas i relation turismens kunskapsbehov samt behov av egen kompetensutveckling.
Till ovanstående tillkommer kursspecifika lärandemål, vilka specificeras i respektive kursplan.
Innehåll
Termin 1 och 2
Turismvetenskap AV, Turismens forskningsområden, 15 hp
Turismvetenskap AV, Hållbar natur- och kulturturism, 15 hp
Kulturgeografi/Turismvetenskap AV, Teori och metod, 15 hp
Turismvetenskap AV, Upplevelsesamhället 15 hp
Termin 3 och 4
Turismvetenskap AV, Avancerad destinationsplanering I, 15 hp
Kulturgeografi AV, Avancerad destinationsplanering II, 15 hp
Kulturgeografi AV/Turismvetenskap AV, Masteruppsats/Självständigt arbete 30 hp
Behörighet
Kandidatexamen med 90 hp GR (A,B,C) i huvudområdet kulturgeografi, turismvetenskap eller motsvarande samt Engelska kurs B från gymnasiet eller annan likvärdig utbildning.
Programbeskrivning
Master i turism riktar sig till de studenter som vill gå från studier till yrkesliv. De två första terminerna samläses i stor utsträckning med den ettåriga forskningsförberedande magisternivån i turismvetenskap.
Masterutbildningen är förankrad i den starka turistiska utbildnings- och forskningsmiljön vid Mittuniversitetet. Detta ger programmet en inriktning mot destinationsutveckling, upplevelsesamhällets utmaningar samt natur- och kulturturism. Utbildningen avslutas med en termins självständigt arbete.
Utbildningen leder till masterexamen med huvudområdet turism, turismvetenskap alternativt kulturgeografi. Kursen Teori och metod på termin 2 samt Uppsatskursen på termin 4 måste ligga inom samma huvudområde för att leda till en masterexamen.
Urvalsregler
Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.
Spärrar i utbildningen
Särskilda förkunskaper för kurs inom programmet anges i respektive kursplan.
Undervisning och examination
Undervisningsformer framgår av respektive kursplan. Examinationsformer framgår av respektive kursplan.
Examensbenämning
Masterexamen med huvudområdet turism alternativt
Masterexamen med huvudområdet turismvetenskap alternativt
Masterexamen med huvudområdet kulturgeografi