"Jag har alltid tyckt att kemi varit ett spännande ämne"
Emelie Ytterström är tidigare kemistudent vid Mittuniversitetet. Här berättar hon mer om hur hon upplevde studierna på vårt lärosäte.
Hej Emelie, vad jobbar du med idag?
Jag arbetar som produktionsingenjör på kemiföretaget Nouryon (tidigare Akzonobel).
Varför sökte du till Mittuniversitetet?
Jag kommer från Sundsvall och under gymnasietiden fick vi komma på studiebesök på Mittuniversitetet. Jag fick ganska snabbt upp ögonen för skolan och stämningen på campus. Precis när jag skulle söka universitet så startades teknisk kemi i Sundsvall, vilket var mitt första val, och då blev valet väldigt lätt.
Varför valde du att plugga kemi?
Jag har alltid tyckt att kemi varit ett spännande ämne och att det kändes brett. I nian hade jag en otroligt inspirerande lärare. Då tyckte jag att organisk kemi var mest intressant så att plugga kemi var ett självklart val för mig. Jag ville veta hur vår kropp fungerar och hur saker är uppbyggda ända in till de minsta beståndsdelarna. Kemi finns verkligen överallt och man kan arbeta dels med forskning och utveckling och dels i tillverkningsprocesser.
Hållbarhetsaspekten var också lockande. Det kommer hela tiden nya krav på grönare produkter, förnybart bränsle och även nya former av läkemedel.
Vilken var den största utmaningen att gå från studier till jobb?
Jag tyckte att möjligheten att lägga upp sin egen tid var mest utmanande. På universitetet har man fasta föreläsningstillfällen men man väljer själv hur mycket och när man vill studera vilket inte fungerar på de flesta arbetsplatser. Det vänjer man sig dock vid och nu upplever jag att det är skönt med rutiner.
Vilken nytta har du haft av din utbildning?
Förutom en massa kunskap kring kemi, matte med mera så har jag lärt mig hur jag ska tänka när jag stöter på ett problem. Jag har lärt mig hur jag kan se på en process och identifiera vad som går att förbättra. Som ingenjör är det vanligt att man arbetar med andra saker än just de ämnesspecifika sakerna man lärt sig.
Praktik är också värdefullt! Det är ett bra sätt att få in en fot på ett företag, det vill säga att knyta kontakter till branschen, och det finns många företag i regionen. Kombinationen att först se något praktiskt på ett företag och sedan läsa om det i teorin är en bra kombination. Då får man med sig praktiska exempel på hur man kan lösa ett eventuellt problem.
Har du något råd till de som ska söka utbildning?
Gå på öppet hus, fråga om ni kan få följa med en student och prata med studentambassadörer! För mig var det superviktigt att känna att jag trivdes, inte bara med programmets innehåll, utan också med universitetet. Var inte rädd för att ställa mycket frågor och passa på att gå på mässor, chatta med studenter etc.