Nya metoder för att mäta träningsbelastning inom uthållighetsidrott
Inom uthållighetsidrott finns olika sätt att mäta och jämföra träning. Inom skidskytte och längdåkning förlitar man sig oftast på duration och hjärtfrekvens, vilket har visat sig vara ett trubbigt verktyg för att mäta träningsbelastning.
Bakgrund
Tidigare forskning från andra idrotter har visat på brister med att enbart använda hjärtfrekvens som feedback och styrmedel under träning. Den övergripande forskningsutmaningen föreligger i det faktum att träningsrespons med hjälp av hjärtfrekvens inte är så exakt eller så tydligt kopplat till träningsrespons som vi tidigare trott. Dessutom är detta oftast en tränares enda verktyg för att monitorera en aktiv och dennes träning.
Däremot finns goda exempel att mätning av träningsbelastning via acceleromerar bidrar till ökad kunskap om olika typer av träningsformer. Utmaningen ligger i att förstå hur de olika metoderna klarar av att monitorera och kategorisera olika former av träningsformer och intensiteter.
Projektet
Vår metod går ut på att låta juniorer vid ett skidskyttegymnasium bära en accelerometer under ordinarie träningspass för att kunna beräkna extern träningsbelastning. Denna data kommer sedan jämföras med den interna träningsbelastningen (hjärtfrekvensen) samt den egna subjektiva skattningen av träningspasset. Detta kommer tillåta oss att på ett adekvat sätt jämföra och kategorisera både olika träningsformer som är vanliga inom uthållighetsidrott samt om metoderna skiljer sig åt i förmågan att mäta belastningen.
Mål
Målet med detta projekt är att jämföra hur de mest förekommande träningsformerna för uthållighetsidrottare liknar eller skiljer sig från varandra utifrån ett nytt sätt att mäta träningsbelastning, jämfört med att endast använda hjärtfrekvens som styrmedel.
Ur ett praktiskt perspektiv hoppas vi att detta projekt ska ge tränare och aktiva fler träningsverktyg och en ökad förståelse till den individuella träningsbelastningen.
Fakta
Projektperiod
220701-231231
Forskningscenter
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Forskargrupper
Kommunsamverkan
Projektledare

Projektmedlemmar

