Forskning för en mer jämlik och rättvis idrott – för alla
På Mittuniversitetet i Östersund pågår flera forskningsprojekt som syftar till att skapa en mer jämlik och rättvis idrottsrörelse – en idrottsrörelse som inkluderar personer med olika typer av funktionsnedsättningar.
Inne i en vindtunnel sitter Daniel Nilsson och stakar så mjölksyran bränner i armarna. Under honom forsar ett rullband fram i en rasande fart. Testerna är en del i ett samarbete mellan förbundet och Mittuniversitetets Sports Tech Research Center.
Både vid Sports Tech Research Centre och Nationellt Vintersportcentrum, NVC, pågår flera forskningsprojekt inom parasport. Allt från forskning om tekniska lösningar kring banprofiler, digitala ledsagningar och utökad kunskap om fysisk aktivitet och idrottsdeltagande hos barn och unga med funktionsnedsättning.
– Alla ska kunna gör det de älskar inom fysisk aktivitet och idrott, från nybörjare, motionär till elit, säger Jonas Danvind, parasportkoordinator vid Mittuniversitetet.
Idrottare med funktionsvariationer och kunskap om parasport och dess betydelse är underrepresenterat inom forskning och utbildning, menar Jonas Danvind. Hans roll som parasportkoordinator handlar om att att ändra på det – tillsammans med sina forskarkollegor på Mittuniversitetet och andra parter i samhället.
– Jag vill göra skillnad för människor med en funktionsnedsättning. Idrottsrörelsen är en stark kraft för alla, i vardagen, i arbetslivet och på fritiden.
– Ett mer formellt uppdrag vi har som Riksidrottsuniversitet är att vara ett nav för kompetens inom parasport och verka för nätverkande mellan idrott och akademin, fortsätter han.
Om du blickar tio år framåt i tiden, var är parasporten då?
– Om tio år har samhället insett idrottsrörelsens värde för personer med en funktionsnedsättning. Dubbelt så många ur målgruppen är med i idrottsaktiviteter, dubbelt så många föreningar erbjuder aktiviteter, dubbelt så många förebilder finns, dubbelt så många ledare och idrottare som tar emot alla, dubbelt så många tillgängliga arenor och naturområden finns, ny teknik har skapat oanade möjligheter och alla kan vara med på idrottslektionerna i skolan. Du kommer kunna se parasportens och ”normalidrottens” stjärnor på samma TV-sändning av världscupen i skidskytte eller skidor från Östersund. Men det kommer finnas mycket kvar att förbättra, vi är bara i början av en fantastisk utveckling. För alla.