Stora hållbara etableringar
Projektet syftar till att kartlägga förutsättning för kommuner gällande större etableringar. Vilka konsekvenser får det för kommuner när etableringar kommer till orten? Vilka lärdomar kan läras av andra kommuner som redan fått större etableringar för att motverka och förebygga?
En större etablering kräver långsiktighet och samverkan mellan många olika aktörer för att lyckas. Det är viktigt att forma en ram och struktur för arbetet med etableringen. Många aktörer, på många olika nivåer, behövs för att underlätta etableringen. Etableringarna skapar möjligheter i form av tillväxt och jobbskapande, men innebär även reella utmaningar och potentiella hot som behöver hanteras. Det finns olika perspektiv från olika intressenter på hur en större etablering påverkar samhället där etableringen placeras. Ett exempel är påverkan på arbetstillfällen både från ett positivt samt negativt perspektiv. För befintliga arbetsgivare, inte minst de inom offentlig sektor, riskerar etableringarna att dränera marknaden på kompetens och försvåra framtida rekryteringar. För att etableringen ska lyckas krävs både kraftsamling och samverkan mellan många olika aktörer i regionen.
I Torsboda planeras för en större etablering vilket berör, inte enbart Timrå kommun, utan även kringliggande kommuner såsom Härnösand och Sundsvalls kommun. Utgångspunkten för projektet är därför att genomföra en kartläggning av 3-5 case, där större etablering skett, för att få ökad kunskap om vad som sker på platsen. Projektet syftar till att kartlägga förutsättning för kommuner gällande större etableringar. Vilka konsekvenser får det för kommuner när etableringar kommer till orten? Vilka lärdomar kan läras av andra kommuner som redan fått större etableringar för att motverka och förebygga?
Fakta
Projektperiod
230101-231231
Samarbetspartners
- Sundsvalls kommun
- Timrå kommun
- Härnösands kommun
Institutioner/avdelningar
Forskargrupper
Kommunsamverkan
Projektledare

Projektmedlemmar

